Programın amacı nedir?
Bu programın amacı, özel gereksinimli bireylerin yaşantılarını kolaylaştırma, sosyal uyumlarını destekleme, öz bakım becerilerini geliştirme, rehabilitasyon ve eğitim konularında destek olacak elemanları yetiştirmektir. Program bakım merkezli değil eğitim ve topluma uyum merkezlidir. Bu sebeple amaç, yaşam lideri veya gölge öğretici adıyla anılacak destek elemanları yetiştirerek, söz konusu bireylerin bağımsız ve üreten, toplumsal yaşama uyum sağlamış bireyler olmasına katkı sağlamaktır.
Hangi puan türünden öğrenci alıyor?
TYT ile öğrenci alınacaktır.
Eğitim süresi ne kadardır? En fazla kaç yılda mezun olmam gerekir?
Eğitim süresi dört yarıyıldır. En fazla dört yılda mezun olmanız gerekmektedir.
Programdan mezun olabilmek için gerekli koşullar nelerdir?
Mezun olabilmek için, 80 kredi ve 120 AKTS karşılığında programda yer alan tüm dersleri başarı ile tamamlamak, gerekli uygulama etkinliklerini başarı ile yerine getirmek ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir.
Engelliler İçin Gölge Öğreticilik Programında verilen eğitimin kapsamı nedir?
Engelliler İçin Gölge Öğreticilik Programı, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini alacaktır. 2 yıl sonunda programı başarıyla tamamlayıp mezun olan öğrenciler, Program kapsamında benzer yurt dışı örnekler de incelenmiş ve uygulamaların güncel ve bilimsel dayanaklı olmasına özen gösterilmiştir. Yurt dışı örneklerde de olduğu gibi bu program disiplinler arası yürütülecek olup, üniversitemizin Çocuk Gelişimi, Psikoloji, PDR, Okulöncesi Eğitimi gibi alanlarında öğrenim gören tüm öğrencilerinin de kendilerini geliştirmelerine olanak sağlayacaktır.
Staj zorunluluğu var mıdır?
Evet, müfredatımızda iki yarıyıl uygulama vardır. Web sayfamızdan programla ilgili bilgi alabilirsiniz.
Dikey geçiş sınavıyla fakültesine geçersem eğitimime kaçıncı sınıftan başlayacağım?
Geçilecek olan bölüme göre değişiklik gösterebilir.
FSMVU Engelliler İçin Gölge Öğreticilik Programı nerede eğitim vermektedir?
Program kapsamında hem Haliç yerleşkesinde hem de Üsküdar Atik Valide yerleşkesinde eğitim verilecektir. Meslek Yüksekokulumuz üniversitemizin Haliç Yerleşkesindedir. Yerleşkemiz, Beyoğlu Sütlüce mahallesinde hem kara hem deniz yoluyla ulaşıma elverişli merkezi bir konumda bulunmaktadır. Uygulama amaçlı çalışmaların yapılacağı Eğitimde Mükemmeliyet Merkezi ise Üsküdar Yerleşkesindedir.
Örgün Öğretim ile İkinci Öğretim arasında geçiş imkânı var mıdır? Koşulları nelerdir?
İkinci öğretim bulunmamaktadır.
Programın kontenjanları, eğitim ücretleri ve burs imkânları hakkında nereden bilgi alabilirim?
Üniversitemizin eğitimi, ücretleri ve burs imkânları ile ilgili olarak http://aday.fsm.edu.tr/ adresimizden ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
FSMVU Engelliler İçin Gölge Öğreticilik Programının diğer programlardan farkı nedir / Neden Engelliler İçin Gölge Öğreticilik Programını seçmeliyim?
Türkiye’de ilk kez FSMVÜ de açılan Engelliler İçin Gölge Öğreticilik Programı kapsamında ön lisans seviyesinde sadece otizmli bireylerin değil ihtiyaç duyan tüm engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımı konusunda destek olabilecek gölge öğreticiler yetiştirecek olması,
Bu programın kendisini benzer engellilere hizmet programlarından ayıran en önemli özelliği, üniversiteye bağlı uygulama biriminin olması ve bu sebeple eğitimin uygulama ağırlıklı yürütülmesi,
Uygulama biriminde öğrencilerimizin aktif olması ile teori ve uygulamanın bir arada yürütülerek daha kalıcı öğrenme fırsatı sunması,
Öğrencilerimizin mezun olduktan sonra ilgili kurumlarda işe başladıktan sonra dahi ihtiyaç duyduklarında bölümdeki özel eğitim ve psikoloji uzmanlarımıza danışabilme imkanının olması,
Özel gereksinimli bireyin bakımına değil, topluma akademik ve sosyal uyumuna odaklanarak, bağımsız yaşam becerileri kazanması yoluyla kendi başına veya en az destekle toplumda var olabilmesine fiilen destek verecek elemanların yetiştirilecek olması.
Gölge Öğretmen/Yardımcı Öğretmen ne iş yapar ve mezun olduğunda nerelerde çalışabilir?
Mezunlarımız; Millî Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında, özel eğitim alt sınıfları, özel eğitim destek odaları vb., Okul öncesi kurumlarında, Rehabilitasyon Merkezlerinde, gölge öğretici olarak çalışabilecekleri kurum ve ailelerle eşleştirilebilecekler ve program sonrasında da mezun destek sistemimiz yoluyla ihtiyaç duydukları her zaman program öğretim elemanlarından destek alabileceklerdir.
Okul süresince çalışma imkânım olabilir mi?
Uygulama sırasında bir öğrenci ile eşleştirilebilirseniz okul dışı saatler ve hafta sonu çalışma imkanınız olabilir.
Programın kontenjanları, eğitim ücretleri ve burs imkânları hakkında nereden bilgi alabilirim?
Üniversitemizin eğitimi, ücretleri ve burs imkânları ile ilgili olarak http://aday.fsm.edu.tr/ adresimizden ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.