Tanımı ve Amacı
Türkiye’de ilk defa Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bünyesinde açılmış olan program ilk öğrencilerini 2020-2021 eğitim öğretim döneminde almaya başlamıştır. Program üniversite bünyesinde Meslek Yüksekokulunda yer almaktadır. Öğrenim süresi 2(iki) yıldır.
Program kapsamında benzer yurt dışı örnekler de incelenmiş ve müfredatın, program bünyesinde yapılan uygulamaların güncel ve bilimsel dayanıklı olmasına özen gösterilmiştir. Engelliler İçin Gölge Öğreticilik Programının müfredatında ağırlıklı olarak özel gereksinimli bireyler, özel gereksinimli bireylerin eğitimi ile ilgili uygulamalı davranış analizi, özel gereksinimli bireylerde spor, sanat ve oyun, otizm spektrum bozukluğu, otizmli bireylerde spor gibi dersler bulunmaktadır. İki yıl boyunca öğrencilere teorik olarak verilen derslerin yanı sıra üniversite bünyesinde hizmet vermekte olan Eğitimde Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde uygulama yapma imkanı sunmaktadır. Öğrenciler merkez bünyesinde özel gereksinimli bireylerle birebir çalışma fırsatı bulmakta ve bölümde eğitim veren öğretim elemanları tarafından süpervizyon almaktadırlar. Kısacası öğrenciler öğrendikleri teorik bilgileri yoğun bir uygulamayla birleştirme imkanı bulmakta ve ayrıca özel gereksinimli bireylerle yapılan müzik terapisi, spor etkinlikleri gibi gönüllülük esasına dayanan çalışmalara katılmaktadırlar.
Programın amacı özel gereksinimli bireylerin yaşantılarını kolaylaştırma, sosyal uyumlarını destekleme, özbakım becerilerini geliştirme, rehabilitasyon ve eğitim konularında destek olacak elemanları yetiştirmektir. Program bakım merkezli değil topluma uyum merkezlidir. Bu sebeple amaç; gölge öğretici adıyla anılacak destek elemanları yetiştirecek, bu bireylerin bağımsız ve üreten, toplumsal yaşama uyum sağlamış bireyler olmasına katkı sağlamaktır.
Kazanımlar
Bu programı bitirenler;
Çocuk gelişimiyle ilgili genel ve temel ilkeleri bilir,
Engelli gruplarını ve bunların temel özelliklerini tanır,
Farklı engel gruplarında ani atak durumunda genel acil yaklaşımı ve temel ilk yardım uygulamalarını bilir,
Koruyucu sağlığa yönelik temel hijyen kurallarını ve beslenme ilkelerini bilir,
Çeşitli engelli gruplarına yönelik iletişim becerilerine sahip olur,
Engelli bireylerin sosyal yaşama uyumlarında gerekli sosyal becerileri kazanmalarını sağlar,
Engelli bireylerin davranışsal özelliklerini tanır ve davranış yönetimiyle ilgili becerilere sahip olur,
Engelli bireylere aile hayatı, sosyal hayat, okul ve akademik hayatlarında destek olur,
Engelli bireylerin öz bakım becerilerini geliştirmelerinde ve karşılaştıkları sorunları çözmede yardımcı olur,
Engelli bireylerin aileleriyle etik kurallar çerçevesinde iletişim kurar,
Engelli bireyler için hazırlanmış bireyselleştirilmiş eğitim programlarını hazırlayıp uygulayabilirler.
Yerleştirme
Engelliler İçin Gölge Öğreticilik Programı TYT puan üstünlüğüne göre öğrenci almaktadır. Lise mezunu, herhangi bir önlisans ya da lisans mezunu olan adaylarda TYT puanı ile programı tercih edebilirler.
İş olanakları
Programdan iki yılın sonunda başarıyla mezun olanlar gölge öğretici ünvanı ile mezun olacak öğrenciler gölge öğretici olarak çalışabilecekleri aileler ve kurumlarla eşleştirilecekler ve program sonrasında da mezun destek sistemimiz mezun destek sistemimiz yoluyla ihtiyaç duydukları her zaman program öğretim elemanlarından destek alabileceklerdir.
Ayrıca gölge öğreticilerin kaynaştırma/ bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden otizm spektrum bozukluğu olan öğrenciler için ailenin isteği ve BEP geliştirme biriminin kararı doğrultusunda sınıf içinde ve sınıf dışında kolaylaştırıcı kişi olarak sınıflarda çalışabilmesi MEB tarafından makam oluru yazısı ile uygun görülmüştür.